VALUTA OG SHOPPING I AUSTRALIEN

Hvad er valutaen i Australien?
Australiens nationale valuta er australske dollars (AUD), som kommer i sedler på $5, $10, $20, $50 og $100. Mønter kommer i 5, 10, 20 og 50 cent og en og to dollar pålydende.

Hvor kan jeg købe australsk valuta?
Valutaveksling er tilgængelig i banker, hoteller og internationale lufthavne. Australske banker tilbyder det samme udvalg af tjenester, som er typiske i andre vestlige nationer, og automatiserede pengeautomater (ATMs) er udbredte, selvom faciliteterne kan være begrænsede i fjerntliggende byer og outback. EFTPOS (vores elektroniske betalingssystem) er bredt tilgængeligt i de fleste australske butikker, restauranter og hoteller, så du kan betale for køb med dit kredit- eller betalingskort. Gebyrer kan blive opkrævet på transaktioner, især hvis du hæver fra en international konto, så det tilrådes, at du tjekker med din bank, før du rejser.

Hvordan kan jeg regne ud omregningen af min valuta til australske dollars (AUD) ?
XE Currency Converter hjælper dig med at konvertere din egen valuta til markedskurserne.

Hvad er Australiens største banker?
Australiens fire største banker er: NAB (National Australia Bank), ANZ (Australia New Zealand Bank), Commonwealth Bank of Australia og Westpac Banking Corporation. Der er også mange mindre banker, herunder ING Direct, AMP Banking og HSBC Australia. Banktiden er normalt 9.30-16.00 mandag til torsdag og indtil 17.00 fredag, men det er bedst at tjekke med hver filial direkte. Nogle filialer åbner lørdag morgen indtil kl. 13.

Kan jeg bruge kreditkort og rejsechecks i Australien?
Kreditkort såsom American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard , Visa, UnionPay og JCB accepteres i Australien. VISA eller MasterCard kan bruges overalt, hvor kreditkort accepteres. American Express og Diners Club accepteres i større supermarkeder, stormagasinkæder og turistdestinationer. Et godt tip er at medbringe flere kreditkort og lidt kontanter. Sælgere kan pålægge kreditkorttillæg nogle steder.

Rejsechecks er ikke almindeligt accepteret i Australien. Hvis du køber rejsechecks, er det bedst at købe dem i australske dollars, da mindre butikker, restauranter og andre virksomheder sandsynligvis ikke ved, hvad vekselkursen er, hvis du fremviser en check i en anden valuta såsom amerikanske dollars eller britiske pund.

Hvad er skat på varer og tjenester?
Australien har en skat på varer og tjenester (GST) på 10 procent. Du kan muligvis kræve en refusion for den betalte moms på varer, hvis du har brugt AUD$300 eller mere med en enkelt virksomhed, ikke mere end 60 dage før afrejse fra Australien. Tourist Refund Scheme-faciliteter er placeret i afgangsområdet for internationale terminaler.

Kan jeg forhandle eller prutte priser i Australien?
Det er ikke sædvanligt at forhandle eller prutte i Australien .

Er drikkepenge sædvanlige i Australien?
Hoteller og restauranter tilføjer ikke servicegebyrer til din regning, og drikkepenge er altid dit valg. I eksklusive restauranter er det almindeligt at give tjenere et drikkepenge på 10 procent af regningen for god service.