Hvad er Bitcoin? BTC-pris og hvordan det virker

Bitcoin er den første og mest værdifulde kryptovaluta, men er det en god investering? Det afhænger af dig. Lær, hvad det er, hvordan det virker, og fordele og ulemper.

BTC-definition: Hvad er Bitcoin?
Bitcoin er en form for digital valuta, der har til formål at eliminere behovet for centrale myndigheder såsom banker eller regeringer. I stedet bruger Bitcoin blockchain-teknologi til at understøtte peer-to-peer-transaktioner mellem brugere på et decentraliseret netværk. Transaktioner autentificeres gennem Bitcoins proof-of-work konsensusmekanisme, som belønner cryptocurrency-minearbejdere for at validere transaktioner.

Lanceret i 2009 af en mystisk udvikler kendt som Satoshi Nakamoto
, Bitcoin (BTC) var den første og mest værdifulde deltager i den nye klasse af aktiver kendt som kryptovalutaer. Bitcoin-pris i dag

Hvordan virker Bitcoin?
Hver Bitcoin er et digitalt aktiv, der kan opbevares på en kryptovalutabørs eller i en digital tegnebog. Hver enkelt mønt repræsenterer værdien af Bitcoins aktuelle pris, men du kan også eje delvise andele af hver mønt. Den mindste værdi af hver Bitcoin kaldes en Satoshi, der deler sit navn med Bitcoins skaber. Hver Satoshi svarer til en hundrede milliontedel af en Bitcoin, så det er ret almindeligt at eje brøkdele af Bitcoin.

 • Blockchain: Bitcoin er drevet af open source-kode kendt som blockchain, som skaber en delt offentlig historie af transaktioner organiseret i “blokke”, der er “kædet” sammen for at forhindre manipulation. Denne teknologi skaber en permanent registrering af hver transaktion, og den giver enhver Bitcoin-bruger mulighed for at operere med den samme forståelse af, hvem der ejer hvad.
 • Private og offentlige nøgler: A Bitcoin wallet indeholder en offentlig nøgle og en privat nøgle, som arbejder sammen for at give ejeren mulighed for at starte og digitalt signere transaktioner. Dette låser op for Bitcoins centrale funktion – sikker overførsel af ejerskab fra én bruger til en anden.
 • Bitcoin-minedrift: Brugere på Bitcoin-netværket verificerer transaktioner gennem en proces kendt som minedrift, som er designet til at bekræfte, at nye transaktioner er i overensstemmelse med andre transaktioner, der er blevet gennemført tidligere. Dette sikrer, at du ikke kan bruge en Bitcoin, du ikke har, eller som du tidligere har brugt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan fungerer Bitcoin tjene penge?
Nye Bitcoins skabes som en del af Bitcoin-mineprocessen, hvor de tilbydes som en lukrativ belønning til folk, der driver computersystemer, der hjælper med at validere transaktioner. Bitcoin-minearbejdere – også kendt som “knuder” – er ejere af højhastighedscomputere, som uafhængigt bekræfter hver transaktion og tilføjer en fuldført “blok” af transaktioner til den stadigt voksende “kæde”. Den resulterende blockchain er en komplet, offentlig og permanent registrering af hver Bitcoin-transaktion.

Minearbejdere bliver derefter betalt i Bitcoin for deres indsats, hvilket tilskynder det decentraliserede netværk til uafhængigt at verificere hver transaktion. Dette uafhængige netværk af minearbejdere mindsker også chancen for, at svindel eller falsk information bliver registreret, da flertallet af minearbejdere skal bekræfte ægtheden af hver datablok, før den føjes til blockchainen i en proces kendt som proof-of-work.

Hvordan begynder jeg at udvinde Bitcoin?
Efterhånden som Bitcoin er vokset i popularitet og værdi, er konkurrencen om de belønninger, som minedrift tilbyder, blevet stejlere. De fleste minearbejdere bruger nu specialiserede computere designet netop til det formål. Dette udstyr er dyrt og bruger en enorm mængde energi, så omkostningerne til at drive en minedrift kan være en barriere for adgang for mange.

Alt dette betyder, at Bitcoin-minedrift er et vanskeligt forslag for begyndere, selvom nogle mindre operationer vælger at tilslutte sig minepuljer, hvor de kombinerer deres computerkraft med andre i et forsøg på at konkurrere om belønninger. Hvis du er interesseret i at komme i gang, ville et første skridt være at undersøge nogle populære minepuljer, og hvad de kræver.

Kan Bitcoin konverteres til kontanter?
Liker du. mange andre aktiver, Bitcoin kan købes og sælges ved hjælp af fiat-valutaer såsom den amerikanske dollar. Prisen vil afhænge af den aktuelle markedsværdi, som kan svinge betydeligt fra dag til dag.

Hvis du ønsker at købe eller sælge Bitcoin, har du en håndfuld valgmuligheder. Men for de fleste begyndere er den enkleste og mest bekvemme mulighed at bruge en cryptocurrency-børs.

Nogle af disse børser drives af online-børsmæglere, og andre er uafhængige. Men givet Bitcoins fremtrædende plads på markedet, kan du handle det på stort set enhver platform, der tilbyder krypto.

Her er nogle andre muligheder for at købe og sælge Bitcoin:

 • Peer -to-peer-transaktioner: Nogen betaler dig muligvis i Bitcoin for et produkt eller en tjeneste, eller accepterer Bitcoin som betaling i stedet for kontanter.
 • Bitcoin-hæveautomater: Der er mere end 32.000 Bitcoin-hæveautomater i USA (Search Coin ATM Radar for at finde en nær dig)

Du bestemmer: Er Bitcoin en god investering?
Køb af kryptovaluta udsætter dig for en ustabil aktivklasse. En almindelig tommelfingerregel er kun at afsætte en lille del af en diversificeret portefølje til risikable investeringer såsom Bitcoin eller individuelle aktier.

Om Bitcoin er en god investering for dig afhænger af dine individuelle forhold, men her er et par fordele og ulemper ved Bitcoin, du skal overveje.

Bitcoin-fordele

 • Omkostningseffektive transaktioner og høje hastigheder. Når du først ejer Bitcoin, kan du foretage overførsler når som helst og hvor som helst, hvilket reducerer tiden og de potentielle omkostninger ved enhver transaktion.
 • Privatliv. Transaktioner indeholder ikke personlige oplysninger, såsom navn eller kreditkortnummer. Selvom det stadig er muligt at knytte en bestemt person til en bestemt tegnebog, er transaktioner generelt mere private end f.eks. kreditkorttransaktioner.
 • Decentralisering. Efter finanskrisen og den store Recession, nogle investorer er ivrige efter at omfavne en alternativ, decentraliseret valuta – en, der i det væsentlige er uden for almindelige bankers, styrende myndigheders eller andre tredjeparters kontrol.
 • Vækstpotentiale. Nogle investorer, der køber og holder valutaen, satser på, at når Bitcoin modnes, vil større tillid og mere udbredt brug følge, og derfor vil Bitcoins værdi vokse.

Bitcoin ulemper

 • Prisvolatilitet. Mens Bitcoins værdi er steget dramatisk gennem årene, har købernes formuer varieret meget afhængigt af tidspunktet for deres investering. De, der købte i 2017, da Bitcoins pris steg mod $20.000, for eksempel, måtte vente til december 2020 for at inddrive deres tab. For nylig begyndte Bitcoins pris i 2022 lidt over $47.000 pr. mønt. Efter et hårdt år for kryptovaluta generelt, er Bitcoin faldet til sin nuværende pris på lige under $17.000.
 • Hacking bekymringer. Mens bagmændene siger, at blockchain-teknologien bag Bitcoin er endnu mere sikker end traditionelle elektroniske pengeoverførsler, har der været en række højprofilerede hacks. I maj 2019 blev der for eksempel stjålet mere end 40 millioner dollars i Bitcoin fra adskillige værdifulde konti på cryptocurrency-børsen Binance. (Virksomheden dækkede tabene.)
 • Ikke beskyttet af SIPC. Securities Investor Protection Corporation forsikrer investorer op til $500.000, hvis en mæglervirksomhed fejler, eller midler bliver stjålet, men den forsikring dækker ikke kryptovaluta.