Den kinesiske yuan

Oprindelse og historie
De første genstande, der blev brugt som valuta i Kina, var muslingeskaller, som udløste starten på et byttesystem. Senere ville bronzemønter blive skabt som erstatning for disse genstande. Grunden til at præge mønter i dette materiale var, at Kina allerede havde brugt det i lang tid.

Væksten i handelen og udviklingen af markeder fører til overfladen af flere slags valutaer såsom tekstiler ( bu bi), knive (dao bin), skaller udskåret i bronze (daiming tongbei) og runde mønter (huan qian), der går tilbage til æraen før Qin-dynastiet. Disse er resultatet af den hurtige udvikling, som markedsøkonomien oplevede, hvilket forklarer, hvorfor valutaer var baseret på former, instrumenter og værktøjer, der blev brugt på det tidspunkt. Disse varierede også alt efter region og by.

På den anden side, under Han-dynastiet, hvor handelsaktiviteten var meget intens, var der en periode, hvor folk fik lov til at præge deres egne mønter , hvilket fører til det meget alvorlige spørgsmål om forfalskning og fremkomsten af dårligere kvalitet.

I dag er valutaen for lovligt betalingsmiddel yuan eller renminbi, som dukkede op med grundlaget af People’s Bank of China, og blev udgivet for første gang kort før de revolutionæres triumf i den kinesiske borgerkrig i 1949. En af den nye regerings første opgaver var at afslutte den hyperinflation, der havde fundet sted i Kina i de sidste år af Kuomintang-æraen.

Efter at have gennemgået flere faser begyndte People’s Bank of China at udstede den tredje version af denne mønt i 1962.

Den fjerde serie af yuan kom med anvendelsen af politikken om reformer og åbning, udvikling af markedsøkonomien i byer og landdistrikter a og stigningen i detailsalget inden for sociale varer. Denne fjerde version medførte visse opgraderinger og gennembrud i design, stil og trykteknik.

Nuværende kinesiske yuan-sedler og -mønter
Den grundlæggende enhed for denne valuta er yuan , som på kinesisk er repræsenteret ved symbolet «元». En yuan er opdelt i 10 kinesiske jiǎo: 角. En jiǎo er opdelt i 10 fēn: 分.

I dag er pengesedler i pålydende værdier på 1, 2 og 5 jiǎo og 1, 2, 5, 10, 20, 50 og 100 yuan i omløb.

Vidste du det?

  • Symbolet, der repræsenterer yuan (¥), er det samme, der bruges til yen, selvom udtalen er anderledes.
  • Ordet jiǎo betyder «horn», mens máo betyder «hår og fjer»
  • I Kina er det lige så almindeligt at finde priser med symbolet ¥ foran tallet, som det er at finde tegnet 元 efter det. Forkortelsen RMB bruges også, når symbolet ¥ ikke er tilgængeligt.