ALT DU SKAL VIDE OM CANADISKE PENGE

Canadiske penge omtales ofte som monopolpenge takket være dets lyse farver og unikke kunstværker. I modsætning til den mindre interessante “greenback”, der bruges i USA, som alle ser mere eller mindre ens ud, er canadisk valuta virkelig smuk. Faktisk har Canadas sedler og mønter alle billeder af vigtige nationale symboler, som gør dem til kunstværker. I denne artikel vil vi lære dig alt om canadiske penge.

HVAD ER VALUTAEN I CANADA?
Canadiske penge omtales som den canadiske dollar ($) . I Canada bruger vi både mønter og papirpenge. Canada er dog også et af de mest kreditkortvenlige lande i verden med flere og flere mennesker, der bruger enten kreditkort eller debetkort, hvilket er meget mere bekvemt end at bære rundt på kontanter og bekymre sig om byttepenge. Vi bruger meget sjældent kontanter selv. Vi kan dog godt lide altid at have $20-40 i kontanter ved hånden for en sikkerheds skyld.

DEN CANADISKE DOLLAR
Mens dagens canadiske valuta er meget genkendelig og stærk, er den kun været på plads siden 1870. Før det var en række forskellige valutaer i brug i hele “Canada”, inklusive det britiske pund, den amerikanske dollar og endda den spanske peso. Nu bruger vi den canadiske dollar, som består af 100 canadiske cent.

Som en britisk koloni var vores penge engang bundet til værdien af det britiske pund og derefter til prisen på guld. I dag er den kendt som en “frit-svævende” valuta, hvor værdien bestemmes af den internationale markedsplads.

Canada har også et stærkt banksystem, hvor Bank of Canada (Canadas nationalbank) har magten at både printe og købe valuta for at hjælpe med at kontrollere værdien af Canadas valuta. Ifølge Den Internationale Valutafond er den canadiske dollar en af verdens syv reservevalutaer og er kendt for sin stabilitet og pålidelighed.

Som mange lande måles den canadiske dollar ofte i forhold til den amerikanske dollar. . Typisk er den canadiske dollar mindre værd end den amerikanske dollar, men der har været tidspunkter, hvor den har været mere værd, endda med så meget som 5-10 cents. Mærkeligt nok foretrækker mange industrier i Canada, at den canadiske dollar forbliver lidt mindre værd, da den tilskynder amerikanske virksomheder til at importere flere varer fra Canada.

Canadiske mønter og valutaen i Canada.

CANADISKE MØNTER
Der er i øjeblikket fem canadiske mønter i omløb. Nogle canadiske penge, såsom Penny (The One Cent Coin) er blevet taget ud af cirkulation, da de faktisk koster mere at producere, end de er værd.

Canadiske mønter produceres af Royal Canadian Mint, som er kendt blandt møntsamlere som en af de mest ekstravagante og kreative møntproducerende enheder i verden. Ikke alene laver de standardmønter til Canada og omkring 100 andre lande rundt om i verden, men de producerer også en lang række “special edition” mønter, herunder meget høj værdi mønter af rent guld, sølv og platin, som samt sjove og trendy nyheder som en glød-i-mørke-mønt og Marvel-superhelte-mønter. Både Royal Canadian Mint placering i Ottawa og i Winnipeg kan besøges med en rundvisning. Vi har udforsket placeringen i Winnipeg, og det var en rigtig god måde at tilbringe en time på. Vi fik endda løftet en meget tung guldbarre.

Udover nedenstående designs har alle mønterne et portræt af dronning Elizabeth II på bagsiden og er indskrevet med den latinske sætning DG Regina eller Dei Gratia Regina, som betyder “dronning af Guds nåde.” Dronningens portræt opdateres med jævne mellemrum, hvilket betyder, at det er nemt at se med et øjeblik, hvor gammel en mønt er baseret på, hvor gammel Hendes Majestæt ser ud.

CANADISK TOONIE
Canadisk mønter – den canadiske toonie
Også kendt som “Twoonie”, denne $2 mønt er lavet af to forskellige farver metal. Den erstattede den gamle to-dollarseddel i midten af halvfemserne og har en isbjørn på.

CANADISK LOONIE
Canadiske mønter – den canadiske loonie
Den Loonie er Canadas $1 mønt og er lavet af guldfarvet nikkel. Tidligere var der en en-dollarseddel, men den blev udfaset i 1980’erne. Mønten fik navnet “Loonie”, fordi den har et billede af en lom på den, som er Canadas nationalfugl.

CANADISK KVARTAL
Canadiske mønter – det canadiske kvarter
“Kvarteret” er vores 25-cent sølvfarvede mønt, som har fået sit navn, fordi den er en kvart dollar værd. Det forestiller en rensdyr, et af Canadas elskede gevirdyr, der kan findes i mange provinser.

CANADISK DIME
Canadiske mønter – den canadiske dime
The “Dime ” er, hvad vi kalder Canadas 10-cent stykke. Det er den mindste mønt efter størrelse og er meget tynd. Dens design har Bluenose, en berømt canadisk sejlbåd, der var det hurtigste kapsejladsskib i verden i næsten 20 år.

CANADISK NIKKEL
Canadiske mønter – den canadiske nikkel
“Nikkel” er, hvad canadierne kalder 5-cent-stykket. Mærkeligt nok er den faktisk større end skillingen og både tykkere og tungere. Denne mønt fik sit navn, da den engang var lavet af nikkel. Men i dag er de lavet af stål.

CANADISK PENNY (PENSIONERET)
Canadiske mønter – den canadiske penny
Penny, som er det, vi kalder 1-cent mønt, er lavet af kobberbelagt stål og har ahornbladet, et almindeligt symbol på Canada. Men på grund af omkostningerne ved at producere, stoppede Canadas regering med at producere dem i 2013. Kontantbetalinger er nu afrundet til nærmeste fem cent.

CANADISKE REGLER
Canadisk papirpenge, også kendt som sedler, pengesedler eller blot sedler, bruges til større valutapålydende værdier. Selvom de engang blev lavet af papir, svarende til amerikanske dollars, er de nuværende designs skabt af en tynd, fleksibel plast, kendt som en polymer. Disse er meget mere holdbare end de tidligere papirsedler, som blev udfaset i 2011. Som tidligere nævnt bliver der ofte spøgt med vores penge som monopolpenge på grund af deres livlige farver og kreative design. Alle vores sedler har en tendens til at indeholde design af inspirerende canadiere eller præstationer såvel som populære tidligere tider.

5 DOLLAR CANADISKE BILL
Canadiske sedler
canadiske penge – 5 canadisk dollarseddel
Canadas $5-seddel er den mindste seddel, er blå i farven og har et portræt af tidligere premierminister Wilfrid Laurier (1841-1919), den første fransk-canadier til at lede Canada. På bagsiden viser den Canadarm, en robotarm, der blev designet i Canada og brugt på NASA-missioner mellem 1981 og 2011.

Sjove fakta: Star Trek virker for stor i Canada. I årevis har canadiere været kendt for at skæmme visse udgaver af fem-dollarsedlen ved at bruge blækpenne til at ændre Lauriers ansigt til at ligne Spock, Star Trek-karakteren portrætteret af Leonard Nimoy. Dette er kendt som “Spocking Fives”. Overraskende nok er dette ikke ulovligt, men Bank of Canada bad folk om at stoppe. Så blev de kloge og ændrede simpelthen billedet til at være mindre Spock-værdigt.

10 DOLLAR CANADISK BILL
Canadian Bills
canada money – 10 dollar canadian bill
Canadas $10-seddel er lilla i farven og har et portræt af John A. Macdonald (1815-1891), Canadas første premierminister og nationens grundlægger. På bagsiden finder du en hyldest til den canadiske langrendsjernbane – Macdonalds signaturpræstation – og et billede af The Canadian, som er togforbindelsen Vancouver-til-Toronto, der drives af VIA Rail, Canadas statsdrevne jernbane.

Men der er en ny vertikalt designet $10-seddel, der nu er i omløb med Viola Desmond, en succesfuld sort forretningskvinde, der blev fængslet, dømt og idømt bøder for trodsigt at nægte at forlade et område, der kun er for hvide. en biograf i 1946. Hendes retssag var en inspiration for stræben efter racelighed i hele Canada.

20 DOLLAR CANADIAN BILL
Canadian Bills
valuta i canada – 20 dollar canadisk seddel
Canadas 20 dollar seddel er grøn i farven og viser et portræt af Canadas monark, dronning Elizabeth II (f. 1926). Før de blev pensioneret, var hun også med på $1- og $2-sedlerne. Den anden side byder på Canadian National Vimy Memorial, som er et monument i Frankrig til ære for de mere end 3.000 canadiere, der døde i slaget ved Vimy Ridge (1917), en afgørende allieret sejr i Første Verdenskrig (1914-1918).

50 DOLLAR CANADISK BILL
Canadiske sedler
valuta i canada – 50 dollar canadisk seddel
Canadas $50-seddel er rød i farven og har William Lyon Mackenzie King (1874) -1950), den excentriske premierminister, der førte Canada gennem Anden Verdenskrig (1939-1945), og meget af det tidlige til midten af det 20. århundrede, hvilket gjorde ham til den længst siddende premierminister i historien. På bagsiden ses CCGS Amundsen, som er et avanceret isbryderskib, der bruges til at hjælpe den canadiske kystvagt med at udføre forsknings- og udforskningsarbejde i det canadiske arktis.

100 DOLLAR CANADISK BILL
Canadisk valuta – canadiske sedler
valuta i canada – 100 dollar canadisk seddel
Canadas 100 dollar seddel er guldfarvet og viser Robert Borden (1854-1937), som var premierminister i Canada under Første Verdenskrig (1914-1918). På bagsiden ses en hilsen til canadisk videnskabsforskning, inklusive en skildring af insulin, som blev opdaget af den canadiske videnskabsmand Frederick Banting (1891-1941). Hvor fantastisk det end er at have en $100-seddel, skal du være opmærksom på, at mange historier i Canada ikke accepterer disse sedler, da de er mest udsat for forfalskning. Dette er en del af grunden til, at $1.000-sedlen blev afbrudt for år siden.

PENSIONERET VALUTA I CANADA
Som barn voksede jeg op gennem 80’erne og 90’erne i Canada, vil altid huske den lyse rødfarvede $2-seddel. Jeg har stadig mange af dem. Imidlertid er denne $2-seddel sammen med $1, $25, $500 og $1.000-sedlerne fra alle Bank of Canada-serier ikke længere lovligt betalingsmiddel og er ikke blevet produceret i årtier. De seneste canadiske penge (sedler), der blev fjernet som lovligt betalingsmiddel, var $1.000-sedlen, som overtog funktionen i år 2000. $1- og $2-sedlerne holdt op med at blive udstedt i henholdsvis 1989 og 1996, og både $25- og $500-sedlerne var erindringsmønter. noter fra begyndelsen af 1930’erne.

Mens disse sedler ikke længere kan bruges som lovligt betalingsmiddel, vil Bank of Canada købe dem tilbage til pålydende værdi, hvis du ikke ønsker at beholde dem som en souvenir. Faktisk står mange af disse regninger over for højere værdiansættelser på websteder som eBay.