Bulgarien og euroen

Bulgarien blev medlem af Den Europæiske Union den 1. januar 2007 og har været i ERM-II siden den 10. juli 2020.

Status
Bulgarien er endnu ikke medlem af euroområdet. Lev er dog stadig en del af valutakursmekanismen (ERM II) siden 10. juli 2020.

Euroens indførelse
Bulgarien deltager i ERM II siden 10. juli 2020. Den skal deltage i mekanismen uden alvorlige spændinger og uden at devaluere sin centralkurs over for euroen i mindst to år, før den kan kvalificere sig til at indføre euroen. At være en del af valutakursmekanismen har til formål at hjælpe lande uden for euroområdet med at forberede sig på at blive en del af euroområdet. Det er en vigtig milepæl hen imod indførelsen af ​​euroen.

Centralkurs
Lev har en centralkurs på 1,95583 i forhold til euroen. Bulgarien forpligtede sig også ensidigt til at fortsætte sit currency board-arrangement inden for ERM II.

Institutioner​

  • Българска народна – Balgarska narodna banka (bulgarsk nationalitet) Bank, også på engelsk)
  • Министерство на финансите (Finansministeriet i Republikken Bulgarien, også på engelsk)
  • Republikken Bulgariens regering (også på engelsk).

VALUTA

Valutaen i Bulgarien er Lev – eller i flertalsform – Leva (på bulgarsk er “lev” det gamle ord for løve). Mønterne kaldes “stotinka” eller “stotinki” (i flertal).

Vekselkursen til euro er: 1 EUR = 1,95583 BGN (~2 BGN).

Noter er: i pålydende værdier på 100, 50, 20, 10, 5, 2 og 1.

Mønter er i pålydende værdier på 1 lev og 50, 20, 10, 5, 2 og 1 stotinki. Du kan veksle penge i banker, på store hoteller og på uafhængige vekselkontorer, hvor kurserne er tydeligt vist.

Debet-/kreditkort af typerne American Express, Diners Club, MasterCard og Visa accepteres i store byer, på større hoteller og biludlejningskontorer og i nogle restauranter og butikker, primært i de store byer. Bulgarien er dog stadig et land, der primært opererer på kontanter. Hæveautomater er udbredt, selvom det er bedst at tjekke med den relevante bank/kortudbyder inden rejsen.