Den indiske rupi er ikke den valuta, der klarer sig dårligst i Asien – endnu

Den indiske rupi har kæmpet med flere makroøkonomiske kriser samtidigt, og alligevel er det ikke Asiens dårligst ydende valuta.

Den indenlandske valuta ramte kortvarigt 80-per-dollar-barrieren i går (14. juli) ) over for den amerikanske dollar, hvilket markerer endnu et nyt lavpunkt i år. I dag handlede den til 79,89 dollars. Det kan kun være et spørgsmål om tid, før det krydser den psykologiske tærskel mere overbevisende. Indtil nu i 2022 har Indiens rupee tabt næsten 7,5 %.

Den brutale rute har tydeligvis sat alarmklokkerne i gang hos Reserve Bank of India (RBI). Forstyrrelser i forsyningskæden på grund af krigen mellem Ukraine og Rusland, frygt for en global recession, stigende inflation og ubalance på betalingsbalancens løbende poster har skubbet udenlandske investorer til at dumpe rupeen for dollaren.

Andre asiatiske valutaer er værre stillet
Glødende inflation i USA har øget muligheden for en renteforhøjelse på 100 basispoint fra Federal Reserve, hvilket fører til risikoaversion på markederne. Dette har øget udviklingsmarkedernes problemer.

Mens euroen og yenen, to af verdens mest handlede valutaer, er på laveste niveauer i flere årtier, er afsmitningen i vækstmarkedsøkonomier nært forestående. Nogle asiatiske valutaer er generelt mere sårbare end andre.

“I sidste ende handler valutaen om relativ værdi – hvem er iført den reneste beskidte skjorte i rummet, og lige nu ser dollaren ud til at overgå alle andre par, hvad enten det er renteforskel, vækst eller sikker efterspørgsel,” sagde Vikas Bajaj, chef for valutaderivater hos Kotak Securities.

I år har den sydkoreanske won vist sig at være den dårligste præstende og faldende med næsten 10 % over for den amerikanske dollar efterfulgt af den thailandske baht (9,38 %) og den filippinske peso (9,29 %).

“Hvis man ser på Asien og Stillehavsområdet generelt, er valutaer, der har været svagest er dem, hvor styringsrenterne ikke har lukket gapet med inflationen, siger Robert Carnell, forskningschef for Asia Pacific hos ING til Reuters.

I Indien har RBI forsøgt at dæmme op for volatiliteten ved at indsætte dollars. fra dens betydelige pengekasser. Dens reserver tømmes dog hurtigt – for at være præcis med 1 lakh crore rupees (12 milliarder dollars) siden februar 2022.

Eksperter mener, at de nylige foranstaltninger, som RBI bebudede for at stabilisere rupeen, muligvis ikke giver fordele med det samme så længe det ydre miljø forbliver fjendtligt.