kronenhed

Krone: Fakta og relateret indhold
Fakta
Også kendt som krone
Regeringschef : Statsminister: Ulf Kristersson
Hovedstad: Stockholm
Befolkning: (2022 anslået) 10.495.000
Valutakurs : 1 USD svarer til 10.535 svenske kroner
Statsoverhoved: Konge: Carl XVI Gustaf

Krone, svensk krone, pengeenhed i flere europæiske lande, bl.a. Sverige, Danmark og Norge – de første lande til at adoptere kronen i 1870’erne. Den svenske krone (krona) er opdelt i 100 øre, selvom mønter til en værdi af mindre end 100 øre ikke længere er i omløb. I Norge er enheden kendt som kronen, og i Tjekkiet kaldes den korunaen.

I Sverige er det mest folkerige af disse lande, Svergies Riksbank (også kendt som Riksbanken, den svenske statsborger). Bank, eller Sveriges centralbank) har den eneste myndighed til at udstede sedler og mønter, en magt den har haft siden 1904. Mønter udstedes i pålydende værdier fra 1 til 10 kroner og indeholder billeder og symboler af det svenske monarki. Sedler udstedes i pålydende værdier fra 20 til 1.000 kroner. På forsiden af sedlene er der billeder af svenske kultur- og historiske personer. For eksempel er den berømte 1800-talssopran Jenny Lind på 50-kronesedlen, og 1700-tallets naturforsker Carl von Linné (Carolus Linnaeus) på 100-kronesedlen. Bagsiderne er prydet med billeder af det svenske landskab, af litterære passager eller af musikinstrumenter.

Før kronen blev vedtaget, havde Sverige flere pengeenheder, herunder riksdalerne, som kronen erstattede. Sveriges valutasystem blev decimaliseret i 1855. Kronen blev indført som Sveriges pengeenhed i 1873, da landet blev en del af den Skandinaviske Monetære Union (SMU) og mønterne i Danmark og Norge blev lovligt betalingsmiddel i Sverige. Den svensk-norske union blev genforhandlet i 1905, og Sverige opgav SMU i 1931. Selvom Sverige er medlem af Den Europæiske Union (EU), har man valgt ikke at indføre euroen, EU’s fælles valuta.