Om Zcash (ZEC)

Zcash er en cryptocurrency og blockchain, der tilbyder stærkt privatliv.

Zcash blev lanceret af Electric Coin Company (formelt Zerocoin Electric Coin Company, LLC) i oktober, 2016. Zcash er en forgrening af Bitcoin og kører på Zerocash-protokollen, som først blev beskrevet i en hvidbog udgivet i 2014 og efterfølgende udviklet i løbet af flere år af Zooko Wilcox-O’Hearn og forskellige professorer og akademiske forskere fra MIT , Johns Hopkins University, Technion og Tel Aviv University. Indledende forskning i Zerocash-protokollen blev delvist finansieret af DARPA, US Air Force Research Laboratory og Office of Naval Research.

Token
Zcash (ZEC), eller ZEC-mønt, er Zcash-netværkets digitale aktivtoken (svarende til hvordan bitcoin eller BTC er Bitcoin-netværkets digitale aktivtoken). Alle ZEC-saldi og transaktioner registreres på Zcash blockchain. Den mindste underenhed af ZEC er “zatoshi”, som er 10-8 ZEC eller en hundrede milliontedel af en ZEC (0,00000001 ZEC). Zcash kan købes og sælges for fiat-valutaer eller andre digitale valutaer.

Zcash kan købes og sælges for fiat-valutaer, f.eks. ZEC til USD og omvendt, eller andre digitale valutaer. Zcash kan købes på en cryptocurrency-børs og opbevares i en Zcash-pung eller i en crypto-wallet med en reguleret børs og depotbank som Gemini.

Kenskaber
Hvis bitcoin ligner. “digitalt guld” (dvs. en værdibutik), så er Zcash beslægtet med “digitale kontanter”, som tilbyder privatlivsfunktioner svarende til dem, der tilbydes ved kreditkort- og betalingskorttransaktioner, ACH og bankoverførsler i det amerikanske banksystem, og internationale bankoverførsler på SWIFT-netværket.

Privatlivsteknologi
Zcashs unikke værdiforslag stammer fra det faktum, at dets krypteringsteknologi, kendt som nul-vidensbeviser eller specifikt zk- SNARK’er (zero-knowledge succinct non-interactive arguments of knowledge) giver brugerne mulighed for at holde detaljerne om deres finansielle transaktioner fortrolige og ude af offentlighedens øjne, samtidig med at de giver gennemsigtighed til regulatorer og finansielle formidlere, der varetager og støtter handelen af Zcash.

Transaktionstyper
Zcash understøtter fire transaktionstyper: offentlig, afskærmning, afskærmning og privat. En offentlig transaktion sker mellem to “gennemsigtige” adresser eller “t-adresser” og opfører sig nøjagtigt som en Bitcoin-transaktion – det overførte beløb er offentligt synligt på Zcash blockchain. En afskærmningstransaktion sker mellem en t-adresse og “afskærmende” adresse eller “z-adresse.” Saldoen på t-adressen og det overførte beløb er offentlig, dog er saldoen på den modtagende z-adresse privat. En afskærmningstransaktion sker mellem en z-adresse og en t-adresse. Saldoen på z-adressen er privat, dog er det overførte beløb og saldoen på den modtagende t-adresse offentligt. En privat transaktion sker mellem to z-adresser. Saldoen på begge z-adresser og det beløb, der overføres mellem dem, er privat. Følgende billede illustrerer de fire forskellige Zcash-transaktionstyper.